VVAZ
Intermedis

Klik hier voor
onze diensten

Intermedis A & A

Ex was het probleem, maar vrouw krijgt restschuld

Geplaatst op: 17-01-2020, 14:36:14

Pas op met wie je een huis koopt. Daar kwam een vrouw op pijnlijke manier achter. De woning die ze met haar ex had gekocht, werd met een restschuld verkocht. De bank en het Waarborgfonds Eigen Woning (de organisatie achter Nationale Hypotheekgarantie) klopten uitsluitend bij haar aan omdat hij er een potje van maakt.

De vrouw diende daar een klacht over in bij het Kifid, klachteninstituut voor de financiële sector. De uitspraak is vrijdag gepubliceerd.

Als je samen met iemand een huis koopt, ben je beiden hoofdelijk aansprakelijk. Dat betekent dat je allebei afzonderlijk voor de volledige schuld kunt worden aangesproken.

Restschuld

Een stel dat uit elkaar ging en de woning moest verkopen, had een restschuld van ruim €43.000. Ze hadden Nationale Hypotheekgarantie (NHG), dus claimden ze de restschuld bij het Waarborgfonds Eigen Woning (WEW). Die maakte aanvankelijk ruim €22.000 aan de bank over. Er bleef nog ruim €20.000 over.

Het WEW oordeelde later dat het stel niet aan de voorwaarden voor NHG voldeed. Je kunt alleen kwijtschelding voor een restschuld krijgen als je door een relatiebreuk of bijvoorbeeld niet-verwijtbaar baanverlies de hypotheek niet meer kunt betalen. Ook moet je altijd netjes aan je betalingsverplichtingen hebben voldaan en de woning voor een zo hoog mogelijk bedrag hebben geprobeerd te verkopen.

Waarom dit stel niet aan de voorwaarden voldeed, wordt niet duidelijk uit de Kifid-uitspraak.

Afkopen

Het WEW claimde het aan de bank betaalde bedrag bij de vrouw. Er werd haar het voorstel gedaan de schuld van ruim €22.000 in één keer af te kopen voor €8505,95. Dit besloot zij te doen. Zij dacht hiermee van alle problemen af te zijn. De bank had echter ook nog een vordering van ruim €20.000 en klopte daarvoor bij haar aan.

De vrouw had de indruk dat zij door €8505,95 te betalen overal vanaf was. Ze stapt naar het Kifid om te klagen over de vordering van de bank. Ook vindt ze dat de bank niet bij haar zou moeten aankloppen, maar eerst bij haar ex, die in de documenten van het Kifid als ’de oorzaak van alle problemen’ wordt omschreven.

Schuldsanering

De ex van de vrouw zit inmiddels in de schuldsanering, maar heeft nog wel een goed inkomen. Volgens de vrouw zou de bank daarom de claim ook bij hem kunnen neerleggen. Dat zou wel zo redelijk zijn, aangezien hij nog niets van de restschuld heeft betaald, betoogt de vrouw.

De bank geeft aan de schuld wel bij de bewindvoerder van de man in de schuldsanering te hebben neergelegd, maar kan om privacyredenen niet uitleggen waarom hij de schuld niet hoeft op te hoesten.

Aansprakelijk

Het Kifid sluit zich bij de bank aan. Hoewel het sneu is voor de vrouw dat zij in de veronderstelling verkeerde overal vanaf te zijn nadat zij het WEW had betaald, stond duidelijk in de brief dat er ook nog een schuld bij de geldverstrekker (dus de bank) zou kunnen zijn.

Ook is de vrouw nou eenmaal hoofdelijk aansprakelijk. De bank kan dus voor het volledige bedrag bij haar aankloppen. Het is dan aan haar zelf om eventueel nog iets terug te krijgen van haar ex. De vrouw kan nog naar de rechter stappen.

Bron: bijdrage van Marlou Visser van 17 januari 2020 op www.dft.nl

Vorige pagina